Sunday, April 8, 2012

Keajaiban Dari Jari Kita..

Salam Alayks Kepada sahabat dan sahabiah yang di rahmati ALLAH SWT sekalian..Kaifahalukum wa kaifa iman..?? ana doakan antum sentiasa berada dalam keadaan sihat wal'afiat dan iman sentiasa bertambah dari hari ke hari..insyaALLAH..Puji dan syukur kita panjatkan pada ALLAH SWT kerana hanya Dialah yang layak menerima segala puji-pujian. Selawat serta salam buat Rasul SAW junjungan yang telah membawa kita keluar dari kegelapan. Tanpa Baginda mungkin kita tidak di sini. Segala perit jerih Baginda tidak dapat kita balas. Kasih Baginda kepada seluruh ummatnya tiada tolak bandingnya. Salam sejahtera buatmu Ya Rasulullah SAW. Tidak lupa juga para sahabat, ahli keluarga Baginda dan tabi'-tabi'in seluruhnya.InsyaALLAH hari nie ana nak kongsikan sedikit nikmat yang ALLAH swt beri kepada kita melalui tangan..SubhanALLAH..Apa hikmah dan nikmat yang ALLAH bagi nie yer..hmmm jom baca...!!


Pelbagai hikmah dan tafsiran yang boleh diandaikan di sebalik jari kitaa yang lima nie. Cuba perhatikan perlahan-lahan jari kita, Luruskan ia ke hadapan dalam keadaan terbuka. Renung dalam-dalam. Kewajipan solat lima waktu jangan diabaikan.


Kemudian lekapkan jari itu di atas meja, perhatikan. Bermula daripada jari kelingking yang kecil dan kerdil, seperti manusia dan apa sahaja akan bermula daripada kecil kemudian besar dan terus membesar. Itulah fitrah insan dan alam seluruhnya.

Apa sahaja yang dilakukan mesti bermula daripada kecil. Bak kata pepatah "melentur buluh biarlah daripada rebungnya" Kegagalan mendidik di usia ini akan memberi kesan yang besar pada masa hadapan.

Naikkan kepada jari kedua, jari manis namanya. Begitu juga dengan usia remaja. Manisnya seperti jari yang comel mulus ini. Apatah lagi kiranya disarungkan dengan sebentuk cincin bertatahkan berlian, bangga tak terkira.. pada ketika ini, alam remaja menjengah diri.

Awas!! Di usia ini sentiasa dibelenggu dengan pelbagai cabaran dan dugaan. Hanya iman dan taqwa menunjuk jalan kebenaran. Pada usia ini, anda sudah baligh dan mukalaf. Pastinya sudah di pertanggung jawabkan segala amalan di hadapan Rabbul Jalil. Bersediakah anda??


Nah...naik kepada jari ketiga. Jari yang paling tinggi, jari hantu namanya.Zaman remaja ditinggalkan. Alam dewasa kian menjengah. Diperingkat umur 30-an ini seorang itu telah mempunyai status dan identiti dengan ekonomi yang kukuh serta kerjaya yang teguh. Namun, anda mesti berhati-hati kerana di kala ini banyak "hantu-hantu pengacau" yang datang menggoda. Hantu hasad dengki, hantu ego, hantu tamak, hantu iri hati dan seribu macam hantu lagi. Kalau gagal mengawal emosi lantas terus masuk ke jerangkap nafsu dan syaitan. Jesteru itu, amal ibadat mesti dilipatgandakan.

Kita beralih kepada jari telunjuk. Jari inilah yang mengungkap satu dan esanya Allah SWT ketika solat. Genggamkan kesemua jari dan keluarkan jari ini. Gagahnya ia sebagai penunjuk arah, menjadi contoh dan tauladan.Manusia yang berada di tahap usia ini, hendaklah tampil sebagai model kepada generasi baru dan pembimbing yang kaya dengan idea bernas dan minda yang hebat.


Akhir sekali, renung ibu jari. Ianya besar dan pendek tetapi menunjukkan kematangan dan kehebatan yang membanggakan. Tugasnya membenarkan sesuatu dan mentafsirkan pelbagai perkara. Bak kata orang Jawa "cap jempol" atau cap jari. Kalau dia ada semua urusan berjalan lancar. Buat generasi muda, rujuk dahulu kepada orang tua atau yang berpengalaman. Sekiranya petunjuk mereka anda patuhi, nescaya anda boleh berkata "good" atau "yes" sambil menggengam semua jari dan angkat ibu jari ke atas itulah rahsia kejayaan kita.

Akhirul kalam, cuba lihat sekali lagi jari kita yang lima. Renung2 kan dan fikir dalam-dalam. Dimanakah kita sekarang???

2 comments:

  1. perkongsian yang menarik...jari melambangkan watak diri kita...masih mencari-cari diri...

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah..moga akhlak mulia menjadi lambang diri kita..insyaALLAH.. :)

    ReplyDelete

Gunakan tatabahasa yang betul sewaktu menulis komentar agar mudah difahami oleh penulis. Terima kasih. :-)

Sila ambil perhatian perkara² berikut :-

1. Tinggalkan nama dan url blog atau laman web anda.(supaya senang penulis nak ziarah) ^__^
2. Sila berhemah di dalam berbahasa.

::Jazakallahhukhairan kathiran::

Ahlan Wasahlan..Salam Ukhwah